Umývanie a sušenie áut

Zaklady umyvania a susenia vozidla

Moderátori: autodetail.sk, Moderátor

Napísať odpoveď
Používateľov profilový obrázok
autodetail.sk
Autoškolák
Autoškolák
Príspevky: 16
Dátum registrácie: 18.06.2012 15:33
Bydlisko: Bajkalská 12, Bratislava
Kontaktovať používateľa:

Umývanie a sušenie áut

Príspevok od používateľa autodetail.sk »

Dokonalé umytie vozidla v sebe zahŕňa niekoľko základných metód a postupov. Cieľom je dokonalé zbavenie sa akýchkoľvek povrchových nečistôt či už pevného alebo chemického, resp. biologického základu a tým pripravenia vozidla či už na strojové leštenie alebo voskovanie. Zanedbanie umývania vozidla má za následok doškriabanie laku pri strojovom leštení ako aj zlú priľnavosť vosku a tým skrátenú dobu jeho účinnosti!

V závislosti od počiatočného znečistenia vozidla volíme pri silnom znečistení použitie vhodného degreaser-a, ktorý nanesieme buď mechanickým rozprašovačom pripadne použijeme tlakovú nádobu s rozprašovačom. Degreaser, resp. jeho roztok nanášame na spodnú časť auta zhruba do výšky kľučiek na dverách /opäť platí, že ak je znečistenie príliš silné môžeme degreaser aplikovať na celé vozidlo/. Necháme pôsobiť niekoľko minút /2-3 minúty celkom postačuje/ a potom vozidlo opláchneme čistou vodou.

Ak je znečistenie len mierne môžeme voliť bezdotykové umytie, resp. predumytie pomocou aktívnej peny za použitia vysokotlakového čističa príslušnej triedy (musí mať nádobku na čistiaci roztok aktivnej peny ako aj príslušný napeňovací nástavec). Na vozidlo nastriekame aktívnu penu tak aby sme vytvorili súvislú vrstvu, počkáme 2-5 minút a penu opláchneme vysokotlakovým čističom a čistou vodou. Táto metóda sa používa takisto po strojovom leštení a slúži na zbavenie vozidiel od rezíduí a prachu z použitých brúsnych pást. Pri tejto metóde je vhodné používať buď špeciálne detailingové štetce alebo štetce s veľmi mäkkými vláknami, pri ktorých použití nevznikajú drobné mikro škrabance. Aktívna pena sa taktiež odporúča použiť ako predstupeň pred normálnym umývaním šampónom. Táto metóda je veľmi obľúbená a má svoje praktické opodstatnenie.

Nasleduje umývanie vozidla šampónom za použitia rukavice z ovčej vlny, prípadne špeciálnej špongie ktorej povrch tvorí tkanina s mikrovlákna. V extrémnych prípadoch použijeme veľmi mäkkú a jemnú špongiu /táto technika sa však odporučuje profesionálom, ktorí vedia čo robia a poznajú prípadné riziká/. V nádobe si rozriedime a napeníme príslušný prípravok (šampón), ktorý nanášame na auto. Vždy postupujeme od vrchu smerom dolu. Takto sa vyhneme nanášaniu nečistôt zo spodnej časti kde ich je viac na časť vrchnú.

Druhou a preferovanou metódou, pri ktorej zabránime kontaminácii roztoku v nádobe nečistotami z povrchu vozidla je tzv. „two bucket method“ čiže metóda použitia dvoch vedier. Do jedného vedra si nariedime a napeníme zvolený šampón, druhé vedro naplníme čistou vodou. Po každom namočení a aplikovaní na vozidlo rukavicu, resp. špongiu preperieme vo vedre s čistou vodou, čím zabránime kontaminácii roztoku šampónu nečistotami ako aj ich opätovnému nanášaniu na vozidlo. Štandardne sa odporúča používať vedrá o objeme 20L. Tento objem postačuje aj na veľké vozidla typu VAN, SUV.

Po dôkladnom opláchnutí auto vysušíme príslušnými mikrofázovými osuškami. Odporúča sa používať osušky určené na sušenie vozidla. Predídete tým poškriabaniu laku a ušetríte si námahu pretože dané produkty sú vyrábané z extrémne savých materiálov a pri zvolení dostatočnej veľkosti osušku prakticky netreba žmýkať.
web: http://www.autodetail.sk" onclick="window.open(this.href);return false; - eshop s profesionálnou autokozmetikou, fórum o detailingu áut
facebook: https://www.facebook.com/autodetail.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

Napísať odpoveď

Návrat na "Umývanie a sušenie áut"