Zlomené hrdlo nádrže Touran 1.6 TDI (5T) - pomôžte

Rady, triky a tak trochu autohifi.

Moderátori: frflos, wladi

Napísať odpoveď
Hogan
Autoškolák
Autoškolák
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 23.09.2020 12:39

Zlomené hrdlo nádrže Touran 1.6 TDI (5T) - pomôžte

Príspevok od používateľa Hogan »

Ahojte,
pri poslednom tankovaní (alebo skôr pokuse o tankovanie) sa mi zablokovalo hrdlo nárže a nedalo sa mi vôbec tankovať. Keď som pozrel dnu, zistil som, že sa neotvára kovová bezpečnostná klapka ktorá nepustí tankovaciu pištoľ ani naftu dnu. Pozrel som sa na to neskôr v lepšom svetle a zistil, že bezpečnostná vložka s klapkou proti natankovaniu benzínu je OK (aj keď ide otvoriť trochu ťažšie ako by som očakával), ale samotá plastová vložka hrdla nádrže (do ktorej sa vkladá tá bezpečnostná, na obrázku označená šípkou) je vcelku rozpadnutá/polámaná a vsunutá dovnútra (nikdy som sa nepozeral dnu kým to fungovalo) odhadujem že asi o 3cm, až po úzke hrdlo, kde sa tá klapka oprie o hrdlo a zablokuje sa úplne.
Šípkou je označená zlomená časť
Šípkou je označená zlomená časť
Nadrz.jpg (47.14 KiB) 391 zobrazení
Na to aby som natankoval som usel vybrať bezpečnostnú vložku. Pri tom rozoberaní som si všimol, že kúsky plastu z obruby polámanej vložky sú vzpriečené medi ňou a hrdlom, tri kúsky som vybral kliešťami, a tým sa celé to vnútro ešte viac uvoľnilo (myslím, že za jazdy aj klepoce, ak to nie je zadná náprava, alebo niečo v kufri). Môžem len dúfať, že ich nie je viac alebo padnuté vnútri
Tu vidno ako je to vpadnuté, ešte jeden kúsok plastu je vidieť pod plastovou vložkou
Tu vidno ako je to vpadnuté, ešte jeden kúsok plastu je vidieť pod plastovou vložkou
Šiel som do VW, popýtať sa a zistil som, že jediné, čo mi môžu ponúknuť je výmena celej nádrže. Asi nemusím písať predpokladanú cenu opravy.... VW sa tvári, že to je v pohode a normálny postup. Asi by som mal radšej staré auto bez zábrany proti mylnému natankovaniu benzínu... to by ma oprava vyšla lacnejšie aj keby som aj ten benzin pojazdil. Dodnes mi vŕta v hlave ako sa to vôbec mohlo polámať, veď to musí byť fakt odolné, tankovacia pištoľ je ťažká, visí na nej ťažká hadica s navijakom, a ak si naozaj pomýliš palivo, tak to musí ododlať nejakému tlaku... tie kúsky plastu sú tenučké a krehké, tak neviem, z čoho to robia.
Takže ak nechcem do opravy hodiť desatinu ceny auta asi to proste budem musieť nejako vypitvať a nechať tak. Nemáte niekto skúsenosti s touto časťou? V dielenskej príručke sa spomína aj iný typ tej vložky, ktorý sa dá asi celý vybrať, možno by sa to tam dalo vymeniť. Pri tejto verzii s kovovou klapkou píšu, že by sa nemal vyberať kvôli uzemneniu, tak neviem. Možno by sa dal zohnať diel z hrdla búraného auta (možno aj iné koncernové autá používajú rovnaký koniec hrdla) Nenašiel som nikde na webe detailnú fotku toho hrdla, ako to vyzerá dokola, či sa nedá tá antikórová koncovka zložiť dole bez veľkého násilia.
Ak by niekto z Vás mohol nafotiť ako to vyzerá nepoškodené, nech aspo) viem, koľko toho plastu tam chýba.
Ďakujem za akékoľvek rady.

edit: neviete niekto aký typ plastu by to mohol byť? Možno by som si mohol vytvoriť vlastný náhradný diel na 3D tlačiarni. Len musím čo najšetrnejšie vybrať ten poškodený, aby som ho pomeral a vymyslel ako to upraviť aby sa nový diel dal dostať dnu...
VW Touran 2016 1.6Tdi 81kW

Napísať odpoveď

Návrat na "Servis & Pomoc & Autohifi"