Zadné sedadlá - odstránenie časti zadných sedadiel

Sedačky, volanty, palubné dosky, elektro...

Moderátori: wladi, Mat28

Napísať odpoveď
Martinnn210
Autoškolák
Autoškolák
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 07.04.2021 16:08

Zadné sedadlá - odstránenie časti zadných sedadiel

Príspevok od používateľa Martinnn210 »

Mám Passat b5.5, 1.9 TDI kombi. Cez leto plánujem dlhý roadtrip po EU (hádam ma dovtedy zaočkujú a budem môcť). Keďže ideme len dvaja (na časť cesty traja) a budeme toho brať naozaj dosť a pravdepodobne aj často budeme v aute spať, chcem odstrániť časť zadných sedadiel a nechať len jedno.

Je to vôbec možné, odmontovať len kvázi 2 sedadlá z 3? Zaujíma ma to taktiež po legislatívnej stránke, môžu mi na to policajti niečo povedať?

Chcem to spraviť kvôli ušetreniu hmotnosti, aj tých pár kg sa počíta a niečo ušetrí pri takom veľkom počte km ako (dúfam) absolvujem. Navyše sa mi vytvorí nový odkladací priestor, keďže zložené sedadlá tam už nebudú. Skutočne počítam každý jeden liter priestoru navyše.

Ďakujem za rady.

PS: Prosím nekomentujte či je môj roadtrip uskutočniteľný, zatiaľ je to len vo fázy plánovania a môj dotaz sa toho netýka. Ďakujem

Používateľov profilový obrázok
fifoIV
Vodič
Vodič
Príspevky: 101
Dátum registrácie: 26.04.2017 08:52
Bydlisko: Košice-Juh

Re: Zadné sedadlá - odstránenie časti zadných sedadiel

Príspevok od používateľa fifoIV »

áno na kombíku sú delené sedadlá čiže 2/3 by sa mali dať vybrať, policajti ti na to nepovedia nič, teda aspoň podľa vyhlášky, citujem:

"Vodič je podľa zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke povinný použiť na jazdu vozidlo, ktoré možno prevádzkovať v cestnej premávke. Podrobnosti o prevádzke vozidiel upravuje zákon č. 725/2004 Z. z. a vyhláška MDPaT SR č. 464/2009 Z.z.

Vozidlo prevádzkované v cestnej premávke a jeho výbava musí zodpovedať stavu, v ktorom bolo schválené. Ak odstránite zadné sedačky v aute (myslím tým osobné vozidlo kategórie M1,), neporušíte tým žiadne zákonné ustanovenie a nemôžete byť sankcionovaný. Vozidlo ani jeho výbavu ste totiž nezmenili takým spôsobom, aby nezodpovedalo stavu, v ktorom bolo vozidlo schválené. Samozrejme, v aute bez zadných sedačiek nemôžete prepravovať viac ako dvoch ľudí.

Okrem toho, vždy môžete tvrdiť, že ste práve prepravovali veci, ktoré si demontáž zadných sedadiel vyžadovali, alebo ste zadné sedadlá demontovali z dôvodu ich servisu."

a čo sa týka tripu, nevidím dôvod prečo by nemal byť uskutočniteľný, sám jazdím také tripy na Golfe IV a nemal som problém :) alebo Mišo, ktorý chodí tiež na B5.5 https://napassateposvete.sk/
Golf IV 1.9 TDI GTI Exclusive ARL, EGR off
ex Golf IV 1.9 TDI ALH chip 100kW PROFITUNING, EGR off

Napísať odpoveď

Návrat na "Interiér + Elektro"